Skandia map
Tillbaka
Komedi, Drama

La Dolce Vita

Marcello Mastroianni gör sin stora genombrottsroll som skvallerjournalisten Rubini i Federico Fellinis Guldpalmsbelönade mästerverk La Dolce Vita. Fellini ska ha valt Mastroianni tack vare ett utseende beskrivet som alldagligt och poänglöst. Kanske var det just ytan Fellini sökte, en förljugen och lockande elegans som gjorde både Mastroianni och Anita Ekberg till sexsymboler, badandes i Fontana di Trevi.

 

La Dolce Vita skildrar Via Venetos ytliga kändisvärld omgiven av paparazzis; ett uttryck myntat efter en av filmens karaktärer, fotografen Paparazzo. Likt Fellinis följande film 8 1/2 är La Dolce Vita en kluven självbekännelse, om sökandet efter något äkta i en värld besatt av det artificiella. Fellini ställer en fråga, inte bara om samtiden utan om filmskapande; är yta det enda som intresserar oss?

 

Frågan är dock inte så mycket en dom som en varning, i gestaltandet av människor som förlorar sig i jakten på det ljuva livet. För Rubini blir nattklubbsvimlet en verklighetsflykt från drömmen om kärlek och att bli författare. Samtidigt söker han efter en mening med sitt liv, innan det är för sent. 

 

La Dolce Vita hyllades av kritiker men blev även föremål för kontrovers. Katolska kyrkan reagerade starkt på filmens öppningsscen, där en Jesusstaty transporteras med helikopter över en fotbollsplan; en symbol för italiensk film och kultur i förändring. 

 • Regi: Federico Fellini
 • Filmförfattare: Federico Fellini, Ennio Flaiano, Pier Paolo Pasolini, Tullio Pinelli, Brunello Rondi
 • Skådespelare: Marcello Mastroianni, Nello Meniconi, Anita Ekberg, Anouk Aimée, Yvonne Furneaux, Magali Noël, Alain Cuny, Annibale Ninchi
 • Land: Frankrike, Italien
 • Längd: 179
 • Tal och text:

  Italienska

  tal

  Svensk

  text

Välj dag

Inga visningar just nu

Drottninggatan 82

111 36

Stockholm

sf_logo Powered by Stockholm International Film Festival