Skandia map

Guidade turer på Bio Skandia

Följ med på den fascinerande historien om Skandia och vilken betydelse den haft för Stockholms och Sveriges filmkultur.

Våra guider

Kjell Furberg
Kjell Furberg är biografhistoriker, Asplund-kännare samt författare och fotograf till boken ”Svenska biografer” (Prisma 2000).
Han berättar om 1900-talets viktigaste svenske arkitekt Gunnar Asplund, som inredde världsberömda Skandia 1923, och bjöd in åtta unga konstnärer att smycka biografen. Asplund arbetade här med humor och spiritualitet, antydningar och överraskningar.
Följ med på Kjells kulturhistoriska lustvandring genom Skandias vestibul, rotunda, promenoarer och biosalong – en fascinerande ögonöppnare!
Kjell Furberg gjorde 1989 utställningen och katalogen ”Biografen – The Picture Palace in Sweden” på Arkitekturmuseet. Under 90-talet genomförde han en landsomfattande biografinventering för Riksantikvarieämbetet. Han var 2001 en av producenterna för skriften ”Skandiabiografen – En appell” och tillhörande Skandia-utställning på Konstakademien.

 

Astrid Hallenstvedt

Astrid är en passionerad eldsjäl för Stockholms filmfestival och Skandia, med bakgrund som producent och sponsorschef för festivalen mellan 1997 och 2018. Dessutom har hon haft äran att möta en lång rad av festivalens gästande filmikoner genom åren, som Isabelle Huppert, Gaspar Noé, Charlotte Rampling, Ai Wei Wei, Wong Kar Wai, Uma Thurman, Vanessa Redgrave och Francis Ford Coppola som alla stått på Skandias scen.Hon är auktoriserad Stockholmsguide sedan 2009 och specialiserat sig på att leda grupper från Frankrike och andra fransktalande länder som Kanada, Belgien och Schweiz. Utöver det har hon även varit reseledare till destinationer som Nordkap och Marocko.

Tider för guidade visningar

Se all våra aktuella och kommande filmer

Guidad visning med Astrid Hallenstvedt

Köp biljett
ticket

Drottninggatan 82

111 36

Stockholm

sf_logo Powered by Stockholm International Film Festival