I samarbete med Konstakademin till utställningen Gunnar Asplund (22 mars-3 maj) bjuder vi in till in till guidade visningar av ett av Gunnar Asplunds mest ikoniska verk – Skandia-Teatern. Skandia-Teatern, invigd 1923 och ritad av Asplund, är en av Sveriges mest unika biografer – ett arkitektoniskt mästerverk där filmens magi förstärks av rummets storslagna design. Redan vid invigningen väckte biografen uppmärksamhet för sin klassicistiska inredning och kallades med rätta ”Europas vackraste biograflokal”. Interiören är en konstnärlig skatt, med detaljer skapade av 1920-talets främsta svenska konstnärer. Väggmålningar, broderier och skulpturer skildrar filmens och teaterns värld, från Shakespeare till Hollywoods guldålder. Skandia är mer än en biograf – det är en levande filmkatedral, där Asplunds arkitektur och konstnärliga utsmyckning gör varje visning till en estetisk och historisk upplevelse.
Under visningen får vi en djupare inblick i biografens arkitektoniska utformning och de detaljer som gör Skandia till ett av Asplunds mest uppmärksammade verk. Skandia har genom åren genomgått flera omfattande förändringar som förvanskade Asplunds ursprungliga vision, men i slutet av 1980-talet inleddes ett ambitiöst restaureringsarbete för att återställa biografens unika design.
När Skandiabiografen, strax efter sitt 100-årsjubileum hösten 2023, plötsligt stod utan hyresgäst och riskerade att gå förlorad, startade Stockholms filmfestival en crowdfunding-kampanj för att hålla Skandia vid liv. För första gången på nära ett decennium står nu Skandiabiografen åter öppen för allmänheten och visar film på stora duken! Välkommen till en guidad visning av ett av Stockholms mest ikoniska biografrum!
Guide:
Kjell Furberg är biografhistoriker, Asplund-kännare samt författare och fotograf till boken ”Svenska biografer” (Prisma 2000). Han berättar om 1900-talets viktigaste svenska arkitekt Gunnar Asplund, som inredde världsberömda Skandia 1923, och bjöd in åtta unga konstnärer att smycka biografen. Asplund arbetade här med humor och spiritualitet, antydningar och överraskningar. Följ med på Kjells kulturhistoriska lustvandring genom Skandias vestibul, rotunda, promenoarer och biosalong – en fascinerande ögonöppnare! Kjell Furberg gjorde 1989 utställningen och katalogen ”Biografen – The Picture Palace in Sweden” på Arkitekturmuseet. Under 90-talet genomförde han en landsomfattande biografinventering för Riksantikvarieämbetet. Han var 2001 en av producenterna för skriften ”Skandiabiografen – En appell” och tillhörande Skandia-utställning på Konstakademien.
Utställningen Gunnar Asplund görs i anknytning till utgivningen av ledamoten Eva Erikssons bok Gunnar Asplund. Arkitekt i brytningstid 1909–1931, som ges ut av Appell förlag i samarbete med ArkDes. Utställningen, som äger rum i Salarna på Konstakademien, lyfter fram Gunnar Asplund som inspirerande visionär arkitekt.