Skandia map
Tillbaka
Drama

Raging Bull

Martin Scorseses hyllade drama om boxaren Jake LaMotta (Robert De Niro) är en biografisk berättelse om självförakt vänt till ursinne. Åren innan hade den tidigt hyllade Scorsese haft en flopp med New York, New York och låg inlagd efter en drogöverdos. Efter De Niro approcherat Scorsese med LaMottas självbiografi blev Raging Bull ett sätt att acceptera misslyckanden och återfå passionen för film. 
 
I Raging Bull skildras LaMottas uppgång och fall, i minnet romantiserat av honom själv men avklätt genom det filmiska berättandet. LaMotta porträtteras som fylld av skuld och skam, vars boxningsmatcher blir ett uttryck för bestraffning och sexuellt laddad vrede. Utanför ringen är det däremot han som bestraffar, i synnerhet faller hustrun Vickie (Cathy Moriarty) offer för LaMottas osäkerhet och svartsjuka. 
 
De Niro gestaltar LaMotta från sina självinbillade glansdagar till övergången i tragik och kollaps. Inför scenerna som den åldrade LaMotta lade De Niro berömt på sig drygt 30 kilo och har beskrivit rollen som den svåraste han någonsin spelat. Med nyskapande filmfoto influerat av tysk expressionism såväl som sovjetisk montageteknik förvandlar Scorsese boxningsringen till en smärtsam och självutlämnande skådeplats. 
 • Regi: Martin Scorsese
 • Filmförfattare: Mardik Martin, Paul Schrader
 • Skådespelare: Robert De Niro, John Turturro, Vincent Barbi, Frank Vincent, Joe Pesci, Walt La Rue
 • Land: USA
 • Längd: 129
 • Tal och text:

  Engelska

  tal

  Engelska

  text

Välj dag

Inga visningar just nu

Drottninggatan 82

111 36

Stockholm

sf_logo Powered by Stockholm International Film Festival