Skandia map
Tillbaka
Crime, Drama

Cannesklassiker – Taxi Driver

Den andra delen av Bio Skandias Cannes-special bjuder på en av festivalens mest hyllade klassiker: Martin Scorseses Taxi Driver, med manus av Paul Schrader. Filmen tilldelades Guldpalmen och betraktas av kritiker som ett av filmhistoriens främsta mästerverk. 
 
Genom taxichauffören Travis Bickles (Robert de Niro) vindrutor uppenbaras ett Amerika i moraliskt förfall. Gatorna som taxin färdas på i New Yorks sexdistrikt badar i neon, dimma och regn. Gång på gång skymtar Travis en ung flicka (Jodie Foster), i klorna på en manipulativ hallick (Harvey Keitel). I hans inre gror en förvriden önskan att ställa allt till rätta.
 
I Travis ensamma värld är han en hjälte, som står upp mot samhällets orättvisor. Men i sin kontakt med omvärlden, där Travis idé om en romantisk dejt är att besöka en porrbiograf, avslöjas hans vilsenhet. De skiftande perspektiven skildrar en desillusionerad samtid, hemsökt av Vietnamkriget och politiska attentat, som tappat tron på den klassiska Hollywoodhjälten. 
 
Filmens brutala slut är därför påfallande tvetydigt. Med blinkning till Hitchcock och Film Noir är Scorseses Taxi Driver en mörk spegling av en förlorad dröm; om en antihjälte som likt de forna Westernstjärnorna efter våldsam uppgörelse rider ut i natten.
 • Regi: Martin Scorsese, Kay Chapin, Ralph S. Singleton, Robert P. Cohen, Peter R. Scoppa, William Eustace
 • Filmförfattare: Paul Schrader
 • Skådespelare: Robert De Niro, Albert Brooks, Jodie Foster, Cybill Shepherd, Victor Argo
 • Land: USA
 • Längd: 114
 • Tal och text:

  Engelska

  tal

  Inga

  text

Välj dag

Inga visningar just nu

Drottninggatan 82

111 36

Stockholm

sf_logo Powered by Stockholm International Film Festival